Strandnelliken

Det er en kjent og kjær kystblomst som setter farge og preg på Norges sydspiss i mai.

Strandnelliken eller fjærekollen er svært vanlig langs hele den norske kysten – fra Lindesnes i sør til Vardø i nordøst. Det latinske navnet er Armeria maritima og en regner med at ordet Armeria har sin opprinnelse fra det keltiske armor som betyr «ved havet» og ordet Maritima betyr «som vokser ved havet» på latin. I Vestfold kalles planten for «sjøguttær» og historien bak dette er en tradisjon blant jentene - å legge strandnellik under hodeputa for at de skulle finne sin egen sjøgutt i drømmene sine. Strandnelliken har også blitt brukt i barneleken «slå kjempe».

Sammen med skjørbuksurt er strandnelliken de første av mange som vokser og blomstrer på fyrområdet. Per Arvid Åsen ved Agder Naturmuseum har registrert tett på 200 ulike ville vekster helt ytterst på sydspissen – så det er litt av et mangfold det karrige fjell-landskapet byr på for den som ser nærmere etter.

Mai er siste vårmåned og lager overgangen til sommeren. Noen ganger varmere og noen ganger fortsatt ganske kaldt – men en ting er sikkert – det blir lysere for hver dag. Midt i måneden står sola opp kl. 05 og går ikke i havet før det nærmer seg kl. 22. Havet er fortsatt kaldt - og luft- og sjøtemperatur kan ofte være omtrent like.

Mai er måneden for eksklusive opplevelser – enten i form av soloppganger eller solnedganger nesten alene på sydspissen. Kanskje du vil overnatte i en av åpningene i det gamle kullblussfyret for å oppleve natta under stjernehimmelen. Velkommen – mulighetene er dine.

Scroll down